Die Volmaakte Ciabata

Ek sien nou die aand op TV ‘n plek in die Kaap, Eureka Meulens waar suiwer meel bemark word. Dit is nou meel sonder enige preserveer middels, kleursel of ander fieterjasies. Behalwe dat dit my toe laat dink aan vriend Wim wat altyd oppad Groot Marico toe by ‘n meule sulke suiwer growwe mieliemeel koop, herinner dit my toe ook daaraan dat my Ciabata nog nooit regtig volmaak uitgekom het nie. Iewers by ‘n skou, ek dink dit was die Art & Hobby skou by Emperors, het ‘n Italianer my gesê ‘n mens moet vir goeie brood, goeie suiwer meel gebruik. Dit is toe wat my laat besluit om uit te vind waar die meel in my omgewing beskikbaar is.

 

Op Eureka se webwerf kry ek toe ‘n kontak nommer in Littleton, Pretoria van die verspreider van die meel in die Gauteng. Vêrder is daar ook ‘n verwysing na ‘n plek in Knysna, Pain au Levain, waar ‘n mens suurdeeg kultuur kan koop. Suurdeeg “sourdough” kultuur!!! Ek dink aan my ure van suurdeeg maak van gesuiwerde water en meel! dit het gewerk maar ek het daardie besonderse smaak in my brood verwag wat ek nie gekry het nie! Die smaak wat ek soek is dit van die brood wat my ma jare terug met aartappel suurdeeg gemaak het. Ek het dit een keer daarna, ‘n paar jaar gelede by ‘n Deli in Johannesburg geproe. 

 

Ek bel Pain au Levain vir die detail. Hulle stuur die suurdeeg kultuur per oornag pos. Ingesluit is die aanwysings en ‘n paar “tips”. Dit kos ‘n wopping… drie honderd rand en vyftig rand posgeld. My avontuur lus om die volmaakte ciabata te bak is so groot dat ek bestel.

 

Woensdag, oppad terug van Witbank af, besluit ek om Pretoria (Littleton) om te ry en van die meel aan te skaf. Die vriendelike vrou wat antwoord, gee vir my die adres en met behulp van die GPS kry ek die plek maklik.

 

Die meel is beskikbaar in 2.5kg en 12 kg en in wit meel, bruinbrood, volgraan en rye. Ek besluit om twee pakke (2.5kg) wit en twee volgraan te koop. 

 

Die mense ‘n baie vriendelik. Familie besigheid. Bibco is die besigheid se naam. Ook van die Kaap af maar nie soos die meel van die Wes Kaap nie. Hulle is van Noord Kaap af. Jan Kempdorp, toevallig die dorpie waar vroutjie-doutjie groot geword het. Die dame was in dieselfde skool as waar vroutjie-doutjie haar lewe lank was en dit klink of vroutjie haar so vaagweg kan onthou. Ek word genooi om deur die bakkery te gaan maar ek is te haastig… maar… bakkery? Wat bak hulle? “Bread in a Box”! Brood (al die geure waarin die meel beskikbaar is). Verpak in pakkies van vier tot ses snye elk en sowat ses pakkies in ‘n box. Gevries! Jy haal een pakkie uit wat jy nodig het, twee minute in die mikrogolf, en daar het jy heerlike brood! Ek vat toe sommer drie brode ook!

 

Nou het ek die suurdeeg kultuur en die meel… hou hierdie spasie dop vir die proses en die resultaat… miskien moet ek wag dat dit bietjie warmer word om die suurdeeg tot reg te laat kom!

Advertisements

7 thoughts on “Die Volmaakte Ciabata

  1. Dankie vir hierdie blog, ek en my man was in Italië op ‘n kookkursus en het daar besef as ons tuisgemaakte pasta en ciabatta wil maak kan ons nie SA gebleikte meel gebruik nie. Nou gaan ek hulle ook kontak!

    Like

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out / Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out / Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out / Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out / Verander )

Connecting to %s