SOUSE

Een van die dinge wat nooit uit twee potte dieselfde proe nie, is sous. Enige sous… van ’n witsous tot ’n lekker bruinsous oor die Sondag Roast… nie eens dieselfde sjef se souse proe altyd dieselfde nie!

Vroutjie-doutjie het destyds die voedsel afdeling van ’n kettingwinkelgroep bestuur. Sy het op ’n sous afgekom wat die kokke daar gereeld vir die klante wat pap bestel het, gemaak het. Sy het die resep gememoriseer en met ’n paar veranderinge het ons hierdie resep gekry wat heerlik oor die pap of aartappels met ’n braaivleis is.

SOUS VIR DIE BRAAIVLEIS PAP

1 Groot ui (fyngekap)

½ Groen soetrissie (fyngekap)

1 Wortel (gerasper)

1 t. Fyn knoffel

2 el. Olie

1 t. Kerrie (pasta of poeier – ek verkies pasta vir hierdie resep)

1 blik Tamatie en uie smoor

1 blik Baked Beans

1 t. Suiker

Sout en swart peper na smaak.

Braai die ui, soetrissie en wortel in die olie tot die ui deurskynend is.

Voeg die kerrie en knoffel by, roer deur en braai nog ’n minuut.

Voeg nou die tamatiesmoor, baked beans, suiker en sout en peper by. Roer deur en laat vir 20 minute op lae hitte prut.

Dien op saam met pap, aartappel of broodjies. (sorg dat daar oor is vir die volgende oggend se roosterbrood.)

Terwyl ek nou so besig is met die souse… menige ou het my al gevra wat ek verkies vir ’n rissie sous. Ek het al ’n paar probeer en by die volgende resep vasgehak.

Volgens baie mense brand hierdie rissies nie genoeg nie maar ek het nog nooit in my lewe gedink daar is enige plesier in om jou smaak organe dood te brand en dan, terwyl jy vir die volgende jaar niks kan proe nie en met ’n beker yswater die toilet moet besoek, spog dat jy van baie warm sous hou nie! Ek kan aan makliker maniere dink om jou manlikheid te bewys!

Hierdie resep het ek ’n paar jaar terug by ’n kollega gekry. Hy het dit glo by ’n afgetrede kolonel van Port Alfred gekry.

SWEET CHILLIE SOUS

3 Blikkie fyn appelkoos konfyt

12 Groot uie (3 kg ongeskil of 2 kg geskil)

50 groot rissies (350 g.) (bv. Jelipeno) vir medium warm of 250 g. klein rissies (bv. Zimbabwean Red Eye) vir ’n warm mengsel.

1 eetlepel tafelsout

2 koppies wit asyn

Die uie word eers gemaal en dan ontwater deur die in ’n moeselien doek te gooi en die water daaruit te druk. Die ontwatering van die uie is baie belangrik want as daar nog water in jou uie is, is jou sous te pap.

Na die uie moet die rissies ook gemaal word en maal dan die appelkoos konfyt, hoewl die fyn is, net om die styfheid van die blik daaruit te kry.

Meng die uie, rissies en konfyt.

Voeg die sout en asyn by en meng alles goed in jou voedsel verwerker.

Bottel die vir gebruik.

Advertisements

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out / Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out / Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out / Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out / Verander )

Connecting to %s