VERDER OOR KOEKE, TERTE EN ANDER LEKKER DINGE

Die verskeidenheid wat vroutjie-doutjie by die vlooimark bemark het in ’n stadium so uitgebrei dat sy nie genoeg ure per
dag gehad het om alles te bak nie. Na deeglike beplanning het sy nou haar voorraad beperk tot die volgende:

• Groot Koeke: Sjokolade, vanielje, wortel-piesang en dan 
   kerskoek vir die Feesseisoen.
• Terte: Appeltert, melktert, suurlemoentert, pepermenttert,
   tipsytert, souttert.
• Klein koekies: Hertzoggies, Jan Smutskoekies, ystervarkies
   (lamingtons), koffiekoekies, soetkoekies,
   kondensmelkkoekies, crunchies.chocklate-chip-koekies,
   sjokolade blokkies en koeksisters
• Beskuit: Kondensmelk-, anys-, gesondheid-, karringmelk- en
   boerebeskuit.
• Gemmerbier
• Dan maak sy ook bazaar poeding wat eintlik net Vanillakoek
   met rooi en groen jellie en vla is.

Sy bak ook cupcakes, maar dit word sommer verniet vir die kinders by die mark gegee.

Die sjokoladekoek resep het vroutjie-doutjie by buurvrou gekry:

SJOKOLADEKOEK

375 ml suiker
4 eiers
5 ml sout
5 ml vanielje geursel
125 ml olie
500 ml meel
30 ml bakpoeier
350 ml kook water
100 ml kakao

Klits die eiers en suiker tot romerig
Voeg die geursel en die sout by.
Voeg nou die olie by en klits
Nou word die meel by die mengsel gevoeg
Strooi nou die bakpoeier oor en MOET NIE ROER NIE!
Gooi die kookwater oor die mengsel en laat dit skuim.
Wanneer die geskuim het, klits die mengsel goed en gooi in twee koekpanne.
Bak vir dertig minute by 180°

Ek kan nie nalaat om vir beskuit resep te gee nie!
Dit is die lekkerste beskuit wat ek nog geëet het!

Kondensmelk Beskuit

2.5 kg. Meel
250 g. smeer
37 ml sout
500 ml suiker
3 koekies suurdeeg
12,5 ml asyn
1 blik kondensmelk
2 k lou water
2 kondensmelkblikkies water
3 eiers
(25 ml anys indien jy anys beskuit maak)

Smelt margarien voeg die kondensmelk, gemeng met die twee blikkies water, by.
Klits die eiers en voeg die by die mengsel.
Los die suurdeeg in die twee koppies lou water op en voeg dit by die mengsel.
(As jy op Anysbeskuit besluit het, moet die anys nou bygevoeg word)
Roer nou een kilogram van die meel in die mengsel en laat dit toe om te rys vir een uur.

Terwyl die mengsel rys voeg jy die suiker en die sout by die res van die meel en meng dit.

Voeg die mengsel wat gerys het by die meel wat met die sout en suiker gemeng is en knie dit goed. Sorg dat jy baie fiks
is as jy nie ’n kniemasjien het nie want ek glo om die beste resultaat te kry moet die mengsel vir minstens twintig minute
goed geknie word.
Deel die deeg in drie dele en laat dit op ’n warm plek rys vir sowat een uur.
Knie dit deur, sit dit in panne en laat dit vir nog twee ure rys.
Bak by 180° C vir een uur.

Gebruik die resep vir die tertkorse wat ek in vorige hoofstuk se resepte gegee het vir die Hertzoggies en die Jan Smutskoekies.

Hier is die Hertzoggies se resep.

HERTZOGGIES

Tertdeeg (soos in die vorige hoofstuk)
Appelkooskonfyt
3 eierwitte
300 ml suiker
500 ml klapper

Klits die eierwitte styf
Klits die suiker geleidelik by
Roer die klapper by

Voer kolwyntjie pannetjies met die deeg uit
Skep 3 ml appelkooskonfyt in elke holte wat met deeg uitgevoer is.
Skep die klapper/eier mengsel bo-oor
Bak teen 180° vir twintig minute.

Koeksisters

Die koeksister resep is een wat die Hervormde Kerk in Empangeni se susters altyd gebak het.

STROOP

12 k suiker
6 k water
12,5 ml suurlemoensap
1 stokkie kaneel

Kook dit saam vir 10 minute en laat afkoel tot baie koud

Deeg:
6 k meel
11 tl bakpoeier
1 hoogvol tl sout
3 k lou water
3/4 k olie

Sif meel, bakpoeier en die sout saam
Gooi die olie en die water by en knie goed deur
plaas die deeg oornag in die yskas
Rol, sny, vleg en bak die koksisters die volgende dag in diep olie
en dompel die warm koeksisters in die koue stroop.

Let wel: Koeksisters vries baie goed.

 

Advertisements

2 thoughts on “VERDER OOR KOEKE, TERTE EN ANDER LEKKER DINGE

  1. Boetieeeee!!!! Dis my eerste keer op jou Blog en nou’s ek rasend honger…Die oomblik as jou boek gepubliseer is (of het ek iets gemis – is daar al een iewers???) koop ek hom! Ek is mal oor hoe jy jou resepte en jou “lewensverhaal” verbind. Nou soek ons net foto’s!Ps: ons is so half-en-half Ermelo-mense: Boer deeltyds op Chrissie.

    Like

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out / Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out / Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out / Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out / Verander )

Connecting to %s